Бенджамин

 

Родината на това красиво фикусче са Индия, Китай, Югоизточна Азия, Северна Австралия и Филипините.
Най-често срещаното растение за дома. Може да го видим навсякъде от дома и офиса, до витрините на магазините.

Бенджамина е растение подобно на дърво с овални лъскави листа. В нашата стране е типично домашно растение, но в топли места се развива отлично и навън. Може да порастне доста голямо ако му се осигури подходяща саксия. Необходим е добър дренаж.

Може да расте заедно с други растения в една саксия, който покриват почвата, когато той израсте нагоре и долните листа опадат.

Най популярни са сортовете с обагрени с жълто по краищата листа, с тъмно зелени листа, с тъмно зелени листа накъдрени по краищата листа, с тъмно зелени листа и светло зелени ръбове на листата и с обагрени с бяло по краищата листа.
Достига до 2 м с елегантна храстовидна форма, чиито клонки леко се отпускат надолу.

Името му произхожда от получаваната от това растение смола.
Вечнозелено дръвче или храстче, което в природата достига до височина 20 м, а при саксийно отглеждане, при добри грижи, до 4 м. Фикусът има малки листа, с дължина между 5 и 10 см. Крайчето на листата е издължено като капка, защото в природата по този начин по-лесно се оттича водата в периода на мусоните.
Поливайте само когато горната почва е суха на пипане. Ако Бенджамина е в саксия в дома, трябва да повишите влажността на въздуха през зимата. Лесен начин, който не е най-добрия, е да поставите съд с вода на радиаторите и често да улверизирате листата с хладка вода. Най-доброто решение за случая е да поставите саксията върху подложка пълна с камъчета и вода. По този начин водата се изпарява и листата поемат от влагата. Внимавайте саксията да лежи на камъчетата, я не в водата, защото рискувате да загният корените.
Сменяте саксията само когато корените се подават на повърхността и се постарайте да не ги разчупите по време на процедурата. Ако растението или саксията са прекалено големи, просто сменето почвата на повърхостта, за да добавите нови хранителни вещества. Те ще проникнат надули при поливанията.

 Използвайте течен тор през пролетта и лятото до Септември и Октомври, приблизително на 15 дни, или според инструкциите на опаковката. Бенджамина също се нуждае от допълнително желязо за да подържа своя жив зелен цвят, затова добавете желязо на таблетки или с течния тор.
Запомнете, че преторяването не винаги води до добро.
Ако листата пожълтеят или се появят жълти петна, това може да означава липса на желязо. Ако симптомите са масови, опръсквайте листата с вода с добавен течен тор богат на зелязо.
За опадането на листата на Вашето фикусче може да има няколко причини- недостатъчно светлина, смяна на местоположението, преполиване. Най-честата причина за окапването на листата, особено през зимата, е подгизването на почвата при по-ниските температури през зимата, от което се получава загниване на корените. Поливането става след напълно изсъхване на горния почвен слой. Опитайте да пресадите растението в лека, рохкава почва,поливайте умерено и пестеливо. Ако сте на парно, често пръскайте листата с престояла 24 часа вода със стайна температура- цветето обича високата въздушна влажност.При пресаждането намалете малко дължината на коренчетата, така те ще се обновят, а и ще се премахне гниенето, ако се е получило такова.Опитайте и успех!

През пролетта ще забележите много нови върхове. Отстранете тези, които изглеждат слаби или имат позълтели листа. Така растението ще съсредоточи силите си за здравите клонки.
Ще забележите бяла течност на отчупеното място. Това е каучуков сок от растението, който може да предизвика дразнене на кожата при някой хора. Не го пипайте или ако случайно се изцапате измиите добре под течаща вода.
Ако през зимата растението е изгубило доста от долните листа и расте само нагоре, подрежете върховете и така ще предизвикате по силно разклоняване и растеж на долните клонки.

Бенджамина се нуждае от много светлина. Поставете на добре осветено място, но избягвайте директно слънце. През лятото може да поставите на балкона, като отначало предпазвате от силното обедно слънце за да на изгорят листата от слънцето.
Както всички растения и фикуса се мъчи да се обърне към слънцето, за да предотвратите изкривяване обръщайте на 45° всеки път когато поливате.
Много е чуствителен на промяна на условията на гледане, така че при всяко местене или намаляване на светлината може да очаквате пожълтяване и опадане на листата. Също може да забави растежа си.
Размножаването става през лятото с калеми. Подрежете долните листа на калемите и оставете да изсъхнат срезовете. След това ги поставете да пуснат кълнове в смес от торф и пясък в достатъчно топло и светло място с висока влажност на почвата и въздуха.

Почиствайте листата на водна баня като покриете саксията с найлон. Може да ползвате мека къпра или гъба за целта. Ако го правите често ще имате растение с блестящи листа без да ползвате спрей за полиране на листата, който е вреден за растението понеже блокира малките дупчици по листата, през които растението диша. Ficus Benjamina Golden King Ficus Benjamina Monique Ficus Benjamina Samantha Ficus Benjamina Starlight.

На този фикус може да му окапят листата заради неочаквана смяна на мястото или резки колебания на температурата, но растението много бързо се оправя от такива сътресения.

От него може да се получи прекрасно щамбово дръвче. При две-три растения засадени в саксията, те могат да се преплетат, за да се получи интересно и красиво стволче. Трябва да се сплитат еднакви на възраст растения, когато достигнат височина около 15 см и след време се врастват в контактната точка. Фиксират се с нишки прежда, които се сменят един път на два месеца, за да не се повреди ствола.

Изящното дръвче е лесно за отглеждане и е подходящо и за дома, и за офиса, като придава неповторим чар и елегантност.

Published in: on 05/09/2009 at 09:15  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://domigradina.wordpress.com/2009/09/05/%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%bd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: