Ядливи гъби

 

Гъби

Октомври е подходящ месец за бране на диво растящи гъби.Разбира се човек трябва да ги познава кои от тях са ядливи и кои не.
Може да споделите преки впечатления ,разбира се и някои готварски техники и рецепти.
Разпознаване на ядливи и отровни гъби

Гъбите най – общо биват ядливи и отровни. От голямо значение при разпознаването на ядливите и отровните гъби има преценката, свързана с това, дали се отделят сокове при счупване, реакции при наранявания, миризма, вкус, нюанс на цвета, местообитание, сезон на растене. Дегустацията и мирисането на гъби носи също опасности, поради различните отрови и алергени, съдържащи се в тях. Като цяло, идентификацията на гъбите може да стане с помощта на местно ръководство за гъби.

Като цяло са разпознати и описани около 12 000 вида гъби.
 

 

Гъбата представлява месесто, покрито със спори плодово тяло.
Това, което предизвиква в съзнанието наименованието „гъба” е всъщност стандартната гъба, която е култивирана бяла още неразтворена гъба, с пънче и шапка, покрита с хриле от долната страна.
Най-често срещаните гъби са бели на цвят, но има и кафяви, черни, лилаво-кафяви, розови, жълти и кремави.
Наи известна е култивираната печурка

 

 

Много видове гъби на пръв поглед изглежда, че порастват за една нощ.
В действителност при всички видове гъби растежът отнема няколко дни, за да се достигне първичната форма на гъбата, въпреки че те не нарастват по – бързо от усвояването на течности.

Съществуват няколко вида гъби в зависимост от тяхната употреба, а именно:

Ядливи гъби

Ядливите гъби се използват широко в много кухни, като китайска, европейска и японска. Въпреки че често се смята, че гъбите имат малка хранителна стойност, много от видовете са с високо съдържание на фибри и осигуряват витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, биотин, кобаламин, аскорбинова киселина. Въпреки че не са значителен източник на витамин D по принцип, някои гъби, могат да станат значими източници след излагане на ултравиолетова светлина, въпреки че това потъмнява тяхната обвивка. Гъбите също са и източник на някои минерали, включително желязо, селен, калий и фосфор.

Най-популярните гъби от ядливите са така наречените Agaricus bisporus, които обикновено се считат за безопасни за консумация, защото се отглеждат в контролирани, стерилизирани среди. Някои сортове на Agaricus bisporus се отглеждат с търговска цел, като бялите гъби, кримини и портабело. Други култивирани видове, които са на разположение са шийтаке, майтаке, наподобяваща стриди гъба и еноки.

Съществуват няколко вида гъби, които са отровни и въпреки че някои от тях наподобяват някои ядливи видове, консумацията им би могла да бъде фатална. Брането на гъби в дива природа е рисковано и не трябва да се извършва от лица, които нямат познания в идентификацията на гъби.

Agaricus bisporus съдържат канцерогени наричани хидразини, но въпреки това, тези канцерогени се разрушават от умерена температура при готвене.

 

Токсични гъби

От голям интерес по отношение на химическите свойства на гъбите е фактът, че много видове произвеждат вторични метаболити, които ги правят токсични, променящи мозъка. Въпреки че са налице само малък брой смъртоносни видове, някои токсични гъби могат да предизвикат особено тежки и неприятни симптоми.

Психоактивни гъби

Гъбите псилоцибин притежават халюцинационни ефекти. Те са известни като „магически гъби” и се предлагат в магазините в много части на света, въпреки че в някои страни продажбата им е извън закона. Консумацията на тези гъби предизвиква халюцинации, като тези преживявания продължават до няколко месеца след това.

Поради техните психоактивни свойства, някои гъби от този вид са играли роля в народната медицина на някои държави, където те са били използвани за извършване на умствено и физическо изцеление.

Гъбите псилоцибин не са единствените психоактивни гъби. Amanita muscaria е също такъв вид, при който активните съставки са иботанова киселина и масцимол.

Лечебни гъби

В момента, много видове гъби, които са били използвани в азиатските народи като лекарство в продължение на хиляди години, са подложени на интензивно изследване от етноботаници и медицински изследователи. Майтаке, шийтаке, Agaricus blazei, чага и рейши са сред видовете гъби, които се проучват като потенциално средство за борба с рака, за антивирусно средство и защита на имунната система.

В Европа и Япония, полизахариди-K (под търговско име Крестин) е химично вещество, получено от Trametes versicolor – вид гъба, което е одобрено за лечение на рак. Гъбата шийтаке е източник на лентинан, който също така, е одобрен в различни страни, включително Япония, като средство за лечение на рак.

През 2009 г., проучване, изучаващо навиците на хранене на 2018 жени, показва, че жените, които консумират гъби имат около 50% по-ниска честота на рак на гърдата.

Гъбите, наподобяващи стриди са естествен източник на ловастатин, широко използвано лекарство за понижаване на холестерола.

Published in: on 06/09/2009 at 11:28  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://domigradina.wordpress.com/2009/09/06/%d1%8f%d0%b4%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%b3%d1%8a%d0%b1%d0%b8/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: