Кисели люти чушлета

 

Реших да направя чушлета за зимата.
 Купих някакво количество, прочетох някоя рецепта, питах тук таме и реших да се пробвам. Какво стана ще научите по долу.
В нета имаше доста идентични рецепти които съвпаднаха с моите проучвания исках да става лесно и бързо.
ПРочетох това:
“Ето една много бърза , лесна и вкусна рецепта.
Изпитана е , в къщи правим чушлетата така от години , стават много вкусни и не са толкова люти:
         1 ч.л.сол
         1 ч.л.захар
Тези подправки се слагат предварително в буркана.
Чушлетата ги изпичам леко на котлона и веднага докато са горещи ги редя в буркана , докато той се напълни.Доливам оцет / без вода! / слагам капачките и обръщам буркана обратно , на следващия ден пак ги обръщам и така докато не видя , че са се стопили захарта и солта.След около 1седмица са готови за консумация.Мисля , че много ще ги харесате .Тази рецепта е подходяща за чушки от рода на рибките , т.е. да са по месести , иначе в буркана ще останат само семки и люспи….Може и от тези кръгличките.”
и това,
“Аз правя чушлета по следния начин:
    – ползвам малки бурканчета(обикновено за сладко)
    – на дъното на бурканчето слагам-   
          -няколко скилидки чесън
          – две, три парченца лук
          – ЦЕЛИНА
          – синап– на върха на малка лъжичка
          – сол- 1ч.л.
          -захар- 1ч.л. с куп
          – оцет- около един пръст- на око
   
   Редя чушлетата като кисели краставички- плътно.  Заливам с вряла вода и обръщам бурканчето да се стерилизира от горещото. Може да се сложи и по един аспирин в бурканчето.”
и това,
“Рецептата, която аз правя е за бурканче от лютеница (от едно време):

1. чушлетата (най-хубави са белите тубести) ги надупчвам с вилица
2. нареждам ги в бурканчето, като слагам малко нарязан чесън и копър
3. 1ч.л. сол
4. 1ч.л. захар
5. заливам с вода и оцет в съотношение 1:1.
6. затварям с капачка без да стерилизирам и разклащам.
може след няколко дни да ги видиш и ако течността е спаднала(чушлетата са поели) да долееш.
Стават много хрупкави и доста време издържат”
и така
направих над 10 бурканчете чушки, обърнах ги, оставих ги да истинат, прибрах ги в новия шкаф и знам че имаме люто за зимата
ОБАЧЕ
след няколко дви отварям шкафа и изненада
бурканите текът – ами сега отидоха ми лютите чушлета.
Вземам трилитров буркан прехвърлям ги вътре, още сол, захар и оцет – БЕЗ ДА ПЪЛНЯ ДО ГОРЕ и ги прибрах
вчера отварям отново – буркана ще грамне
отворих го и всичко стана в марината – мивка, шкафове, плот …
и така знаете ли защо ми “втасаха” чушлетата и кажете как да направя за да не се повтори случката😦

Published in: on 14/09/2009 at 12:45  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://domigradina.wordpress.com/2009/09/14/%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bb%d1%8e%d1%82%d0%b8-%d1%87%d1%83%d1%88%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: