Сезона на туршиите

Започва сезона на туршиите

Ето няколко начина как да си направим “Царска туршия”

Необходими продукти за трилитров буркан:
2-2, 5 кг зеленчуци (моркови, зеле, керевиз, камби)
1 връзка целина
250 мл оцет
250 г захар
75 г сол (3, 5-4 супени лъжици)
1 л вода
4 аспирина
10-15 зърна черен пипер

Приготвяне:
Оцетът, захарта, солта и водата се слагат на котлона да кипнат. Сваля се от огъня и се прибавят черният пипер и счуканият аспирин.
С така приготвената гореща марината се заливат на тънка струя нарязаните и наредени плътно в буркана зеленчуци и целината.
Бурканът се запечатва още горещ и се обръща надолу с капачката докато изстине.
В продължение на 2-3 дни бурканът се обръща няколко пъти.
След 10-15 дни туршията е готова за консумация.
——————————————————————————————————————-
Вариант 2
 

6 кг камби
2 кг моркови
3 кг карфиол
500 г захар
250 г сол
1 глава целина
5 глави чесън
1 л оцет
200 мл олио
черен пипер
дафинов лист
карамфил

Камбите, морковите и карфиолът се почистват и нарязват, посипват се с половината от захарта и солта и престояват една нощ. Сварява се саламура от оцета, останалата сол, захар, олиото и подправките. Зеленчуците се разпределят в буркани и се заливат със саламурата. Стерилизират се 5-10 минути.
——————————————————————————————————————-
ТРЕТИ МОДЕЛ ЗА ДОМАШНА НАПРАВА🙂

Червени пиперки – 5 кг.;
Цветно зеле -5 кг.;
Моркови – 1,5 кг.;
Целина – 1 -2 глави;
Сол – 250 гр.;
Захар – 500 гр..

Почистеният и измит зеленчук се нарязва, смесва се със захарта и солта и се оставя да прстои 24 часа. Отцедилият се сок се смесва с оцета и се възварява. Зеленчукът се нарежда в стъклени буркани, залива се с изстиналата заливка и се притиска с вишневи клонки и измит речен камък.
———————————————————————————————

четвърти номер

 

Има много рецепти за туршия, които претендират, че именно те са със синя кръв. За тази не знам точно с какви монархически корени е, но в нашето семейство именно тя е известна като „царска“.

Продукти:

  • 5 кг. зелени камби
  • 2 глави целина
  • листа целина
  • 1 кг. моркови
  • 2 малки стегнати глави зеле
  • 1 корен хрян
  • вода
  • готварска сол
  • оцет (6 градусов, ябълков, за предпочитане „Кулинар“)

Приготовление:

Камбите се изчистват от семето. Морковите, зелето и целината се настъргват на ситно, а листите целина се нарязват. Хрянът също се нарязва на ситно. Настърганите продукти се омесват хубаво, намачкват се със сол на вкус (да се внимава да не стане много солено, в саламурата също има сол!) и с тях се пълнят камбите. Сместа се натъпква здраво, за да не остане рехава. Камбите се нареждат с отвора нагоре в буркани или бидонче, а най-отгоре се прави венче от целина, за да не изплуват.
Ако от зелето и морковите остане нещо, просто се прави салата и се изяжда
Саламурата е стандартна: 17 части вода, 1 част оцет, 1 1/4 сол. Можете да ползвате чаши или каквото решите, стига да спазвате пропорциите. Солта се разбърква докато се разтвори и туршията се залива. След ден-два започва да се преточва, което трае, докато саламурата не се избистри, което значи, че туршията е готова за консумация.
———————————————————————————————–

Опция шест

 

Необходими продукти:
Карфиол,
моркови,
камби,
целина,
За марината:
1 доза:
1 бутилка от 750 мл. ябълков оцет,
1 ч.ч. от 200мл. мед,
1 ч.ч. захар,
1/2 ч.ч. сол,
1 с.л. натриев бензоат,
1 л. вода.
Приготвяне:
Зеленчуците, измиваме и нарязваме на едро.
карфиолът разделяме на розички.
В голям съд слагаме разбъркани или подредени на редове моркови, камби, цветно зеле и т.н.
Заливаме с марината приготвена от гореизброените и смесени продукти.
Правим толкова дози, колкото е необходима за покриването на туршията и 4 пръста над нея.
Натистаме с камък или нещо тежко и претакаме най-малко 10 дни, всеки ден.

Готовата туршия прибираме на хладно.

ако от тези варианти не ви допада никой – измислети следващ и го добавете🙂

 

Published in: on 20/09/2009 at 06:07  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://domigradina.wordpress.com/2009/09/20/%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%83%d1%80%d1%88%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: