Красиви и непознати 1

Красиви и непознати

Гладиолите

Има едно изключително елегантно и красиво цвете (flower), което, кой знае, защо всички предпочитат като отрязан стрък във вазата, вместо в градината. Става дума за гладиолите. Гладиолите (Gladiolus) са летни цветя и именно за такива къщички са много подходящи. Но трябва да знаете, че те се засаждат в началото на пролетта – през март. Затова започнете подготовката още сега, ако искате те да ви радват окото през топлите месеци.  Можете да изберете розови, бели, жълти, кремави, оранжеви, червени, пъстри, кичести и каквито още ви хрумнат гладиоли. При повече желание можете да направите ефектни комбинации в градината (garden), което не е никак сложно.

JUMBO Mixed Gladiolus Flower Bulbs blooming flower

Home & Garden>Indoor Plants>Plants & Planting>Fragrant Gardenia – Beautiful Blooming
 

Най-напред трябва да купите луковиците.  Имайте предвид, че гладиолите обичат слънцето, така че избраното място задължително трябва да отговаря на това условие. Добре е също така да торите пръстта, тъй като тези растения не виреят в бедна почва.  Трябва също така да разкопавате редовно пръстта наоколо и да плевите появилите се треви. Колкото по-топло става времето, толкова повече вода трябва да използвате. Имайте предвид само че на по-често от 5 дни не е желателно да поливате. Щом растението започне да прецъфтява, поливането става по-пестеливо.
Гладиолите започват да цъфтят отдолу нагоре. Има ранни сортове, които отварят първите си цветове около 2-3 месеца след засаждането на луковиците. Има и късни, които разцъфват едва след 3-4 месеца. Спокойно може да използвате една стара градинарска хитрина и да засадите в една алея през една луковици от няколко сорта. Така ще имате постоянно цъфтящи растения (blooming flower) пред очите си.
Наесен, когато гладиолите прецъфтят, а стъблата пожълтеят, трябва да извадите внимателно с лопата целите растения от пръстта. После отрязвате стъблата на около десетина см от луковиците, оставяте ги да изсъхнат и ги нареждате в щайга. Така се съхраняват за следващата пролет.  Добре е от време на време да проветрявате луковиците, като ги изкарвате на открито.

                                   —————————————-
                                   —————————————-

                                           WILD YELLOW DAFFODIL BULBS blooming flower голямото разнообразие от нарциси прави това така харесвано цвете доста непознато и у нас.

                                                                         Peach Clivia miniata Seeds  красиви и непознати са много цветя които иначе срещаме у домаве, градини или вили.

Advertisements
Published in: on 07/06/2010 at 12:54  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://domigradina.wordpress.com/2010/06/07/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8-1/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: